WorldMoves is een concept rondom een mobiliteitshulpmiddel wat meerdere doelen dient. De tricycle, een handaangedreven driewielfiets, biedt in eerste instantie mobiliteit aan de gebruiker. Ten tweede wordt er werkgelegenheid mee gecreëerd waardoor mensen met een beperking actief deel kunnen participeren in de maatschappij. De tricycle wordt zo een bruikbaar middel om werk uit te voeren.

Frank van Delft, een oud deelnemer in het GhanaMoves project, is sinds 2009 actief aan bezig met het WorldMoves concept in Oekraïne. Uiteraard heeft dit de naam UkraineMoves gekregen. Een sprekend citaat van Frank voor de situatie daar en de noodzaak van een dergelijk project als WorldMoves: ’Oekraïne was tot 1991 deel van de Sovjet Unie, waar ‘geen gehandicapten waren’. Qua wetgeving en regelingen is het in het huidige Oekraïne prima geregeld, maar de dagelijkse werkelijkheid voor velen is een stuk rauwer; gewoon deelnemen aan het dagelijks leven is haast niet mogelijk door de vele barrières, zowel qua infrastructuur, ontoegankelijkheid van openbare gebouwen en openbaar vervoer als de algemene negatieve houding ten opzichte van gehandicapten. Zij behoren dan ook veelal tot de ‘onderkant’ van de samenleving. UkraineMoves (UM) brengt hier verandering in, waarbij men zichzelf ontwikkelt en een inkomen geniet. De frisse en innovatieve uitstraling van de trikes en originaliteit en effectiviteit van het project brengt bovendien een verbetering teweeg van algemene attitude van het publiek naar gehandicapten toe.’ Op meerdere plaatsen rijden er nu een tiental tricycles met gebruikers die telefoonkaarten verkopen voor een vooraanstaand telecombedrijf. Samen met Frank en Sander Projects zijn de tricycles tot een innovatief en mooi product doorontwikkeld en worden deze geproduceerd. 

Movendi wil graag het concept inclusief de bouwtekeningen van de tricycle voor een ieder die daar interesse in heeft beschikbaar stellen. Een 20 tal tricycles zijn in Nederland geproduceerd die als voorbeeld dienen in het buitenland ter inspiratie. Samen met de bouwtekeningen en een advies van ons kan er een compleet pakket geboden worden voor een nieuw Moves project waar ook ter wereld!

De samenwerking in Malawi is daar een goed voorbeeld van. De informatie is door ons beschikbaar gesteld aan Sakaramenta na overleg. Zonder al te veel inmenging van onze zijde kan de partij ter plaatse zelfstandig aan de slag.

Onlangs is er ook interesse getoond vanuit Uganda en Kenia. Let’s make the WorldMove(s)!